Οι Συνεργασίες για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών αφορούν την ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας ή σε άλλον κοινωνικοοικονομικό τομέα.
Στις στρατηγικές συμπράξεις ενθαρρύνεται η συμμετοχή φορέων από διαφορετικούς χώρους ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση σε επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειριών οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα.
Απώτερος στόχος των Στρατηγικών Συμπράξεων που θα υλοποιηθούν με επιχορήγηση από το πρόγραμμα Erasmus+ είναι να αποφέρουν θετικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Οι στρατηγικές συμπράξεις είναι ανοιχτές σε κάθε είδους οργανισμό που δραστηριοποιείται σε οποιονδήποτε τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας ή σε άλλους κοινωνικοοικονομικούς τομείς, καθώς και σε οργανισμούς που αναπτύσσουν δραστηριότητες σε διάφορους τομείς.
Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να διαχειριστεί στρατηγικές συμπράξεις σε συνεργασία με:
- Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης
- Σχολεία/Ινστιτούτα/Εκπαιδευτικά κέντρα (οποιουδήποτε επιπέδου, από την προσχολική ως την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης επίσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων)
- Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και Ενώσεις.
- Δημόσιες ή ιδιωτικές, μικρές, μεσαίες ή μεγάλές επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων των κοινωνικών επιχειρήσεων)
- Δημόσιους φορείς σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο
- Κοινωνικούς εταίρους ή άλλους εκπροσώπους του εργασιακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών επιμελητηρίων, των βιομηχανιών, των βιοτεχνικών/επαγγελματικών ενώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων
- Ερευνητικά ινστιτούτα
- Ιδρύματα
- Κέντρα διεπιχειρησιακής κατάρτισης
- Επιχειρήσεις που παρέχουν από κοινού κατάρτιση (συνεργατική εκπαίδευση)
- Πολιτιστικούς οργανισμούς, βιβλιοθήκες, μουσεία
- Φορείς που παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής συμβουλευτικής και ενημέρωσης
- Οργανισμούς επικύρωσης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης.

Αξιοποίηση των μεταναστευτικών εμπειριών στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας – VAMOS
Ιανουάριος 2020
Το νέο μας έργο VAMOS είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση Erasmus + KA2 στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και στοχεύει στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παροχή ειδικής κατάρτισης σε μεταναστευτικούς πληθυσμούς.
Η κατάρτιση αυτή θα τους επιτρέψει να αυξήσουν την απασχολησιμότητά τους στον εθελοντικό/μη-κερδοσκοπικό τομέα, αποκτώντας ειδικές ικανότητες που διευκολύνουν την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση άλλων μεταναστών. Ορισμένες από τις αρμοδιότητες αυτές θα είναι:
– Διαπολιτισμική διαμεσολάβηση.
– Καθοδήγηση σταδιοδρομίας.
– Επικοινωνιακές δεξιότητες.
– Ψυχολογική υποστήριξη.
– Βασικά στοιχεία μεταναστευτικής νομοθεσίας.
– Προσδιορισμός ικανοτήτων.

Flash Mind- Visual learning for inclusive pedagogy
Ιανουάριος 2020
Το Flashmind είναι μια στρατηγική σύμπραξη Erasmus + KΑ2 για τη σχολική εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της πρώτης ευρωπαϊκής πλατφόρμας
που θα δημιουργήσει μια εκπαιδευτική διαδρομή, βασισμένη σε εργαλεία και μεθόδους τα οποία θα συνδυάζουν εικόνα και κείμενο / εικόνα και ήχο / κείμενο και ήχο, με ιδιαίτερη έμφαση στις δεξιότητες STEAM.
Αυτή η πορεία εκμάθησης θα πραγματοποιηθεί σε τρία βασικά στάδια:
1) Ανάπτυξη οπτικών μαθήματα με τη μορφή βίντεο κλιπ, κινούμενων slideshows κ.λπ.
2) Αναδιοργάνωση των βασικών πληροφοριών του μαθήματος σε νοητικούς χάρτες
3) Δημιουργία βιβλιοθήκης των διαθέσιμων καρτών και δυνατότητα δημιουργίας ιδίων καρτών.
Η πλατφόρμα Flash Mind θα προσφέρει επίσης εργαλεία για εκπαιδευτικούς, όπως έναν παιδαγωγικό οδηγό για τη δημιουργία και τη χρήση των εργαλείων αυτών καθώς και μεθόδους μάθησης βασισμένες στην οπτική παιδαγωγική.

Σχολικές στρατηγικές για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ψευδών ειδήσεων– SPOTTED
Νοέμβριος 2019
Το νέο αυτό Erasmus+ KA2 πρόγραμμα θα διαρκέσει 32 μήνες και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας για νέους, καθηγητές, αλλά και γονείς, η οποία θα συνεισφέρει στην ενίσχυση του «αλφαβητισμού στα Μέσα Ενημέρωσης» και στην κριτική σκέψη της νέας γενιάς, έτσι ώστε να μην πέφτει θύμα παραπληροφόρησης, φαινόμενο που μαστίζει στην εποχή μας.
Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, κατά τη διάρκεια του προγράμματος μας, θα αναπτύξουμε διάφορα εργαλεία (Πνευματικά Προϊόντα), τα οποία θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Ένα «Διαδικτυακό εργαλείο αξιολόγησης για τον αλφαβητισμό στα Μέσα» που θα ελέγχει την ικανότητα των νέων να εντοπίζουν τις πληροφορίες που αποτελούν προϊόντα παραπληροφόρησης, τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον αλφαβητισμό στα Μέσα» που θα απευθύνεται σε καθηγητές, και τέλος, ένα «Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Μαθημάτων σχετικό με την παραπληροφόρηση», προκειμένου οι νέοι να είναι σε θέση να αξιολογούν τις πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Τρισδιάστατη Εκτύπωση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
Οκτώβριος 2019
Το νέο μας πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο «3D printing in VET – Τρισδιάστατη Εκτύπωση στην ΕΕΚ» στοχεύει στην εισαγωγή της χρήσης της 3D εκτύπωσης στην εκπαίδευση καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού προγράμματος κατάρτισης εξειδικευμένου για τους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές της ΕΕΚ, παρέχοντάς τους τις απαιτούμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για τη χρήση των 3D εκτυπωτών στην Εκπαίδευση.
Ο συντονιστής της κοινοπραξίας είναι το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. – Περιφέρειας Κρήτης.

AuTrain – Ανάπτυξη πιστοποιημένου προγράμματος εκπαίδευσης και πλατφόρμας για «υπεύθυνους αυτισμού»
Οκτώβριος 2019
Το πρόγραμμα Erasmus + VET “AuTrain” στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις διαταραχές στο φάσμα του Αυτισμού.
Η πλατφόρμα AuTrain θα χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά την καθημερινή ζωή αυτιστικών ατόμων ως σημαντική βάση για την κοινωνική ένταξη, και θα χρησιμοποιηθεί επίσης για μια πανευρωπαϊκή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων εμπειρογνωμόνων σε θέματα επιστήμης και πρακτικής εργασίας στον τομέα του αυτισμού.
Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει το αναλυτικό πρόγραμμα και το απαραίτητο υλικό διδασκαλίας και εκπαίδευσης για το μάθημα επαγγελματικής κατάρτισης “υπεύθυνος αυτισμού” ως ένα κύριο αποτέλεσμα του AuTrain.

3DJail – Printing the future
Οκτώβριος 2018
Το «3DJail – Printing the future» είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+/ KA2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και σκοπός του είναι η ανάπτυξη τεχνικών και ψηφιακών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την εγκατάσταση και χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι εταίροι της σύμπραξης θα αναπτύξουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης για φυλακισμένους με σκοπό την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας τους.

Reducing Early Leaving in VET – RELiVET
Οκτώβριος 2018
Το πρόγραμμα «Reducing Early Leaving in VET – RELiVET» είναι ένα Erasmus+/ KA2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός προγράμματος κατάρτισης, ειδικά σχεδιασμένου για το προσωπικό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο θα προτείνει νέες στρατηγικές υποστήριξης οι οποίες θα αποτρέπουν την εγκατάλειψη του σχολείου από τους μαθητές που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

InterTrainE
Οκτώβριος 2018
Το διεθνές πρόγραμμα με τίτλο «Διαπολιτισμική Κατάρτιση για Εκπαιδευτικούς – InterTrainE» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα Erasmus + / KA2 / Στρατηγικές Συνεργασίες για την Εκπαίδευση Ενηλίκων) και έχει επτά εταίρους σε 4 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Ιταλία, Ελλάδα).
Σκοπός του προγράμματος είναι να αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ενήλικες μετανάστες.

REMINT, Refugees and Migrants Inclusion Toolkit
Οκτώβριος 2017
Το πρόγραμμα Erasmus + ΚΑ2 «REMINT» στοχεύει να συμβάλει στην ευρύτερη χρήση μη παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας που μπορούν να καταστήσουν ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων (“Toolkit”) για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες. Το εγχειρίδιο με βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο.

IIEF – Inclusion and Integration in Europe for experts in pre-school education, youth and social work (Erasmus+ /ΚΑ2 Strategic partnerships)
Οκτώβριος 2017
Erasmus+ /ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις «IIEF – Inclusion and Integration in Europe for experts in pre-school education, youth and social work».
Το πρόγραμμα έχει σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και προγραμμάτων που αφορούν την ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Μάθετε περισσότερα εδώ:

“TALKING – Transactional Analysis Learning for Kneeling over the INtercultural Gap” (Erasmus+/ KA2 Strategic Partnerships for adult education)
Νοέμβριος 2016
Στόχος του προγράμματος «TALKING – Transactional Analysis Learning for Keeling over the INtercultural Gap» είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών σχετικά με την αναβάθμιση των εκπαιδευτών που ασχολούνται με την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων μεταναστών.
Το σχέδιο είχε διάρκεια δυο χρόνια και προέβει στην υλοποίηση δραστηριοτήτων που αφορούν την ενίσχυση των επικοινωνιακών ικανοτήτων των εκπαιδευτών ενηλίκων αναφορικά με τη διαχείριση πολυπολιτισμικών ομάδων εκπαιδευόμενων, βάσει των αρχών της Συναλλακτικής Ανάλυσης.

“Helping Students with Learning Disabilities – Dyslexia“ (Erasmus+/ KA2 Strategic Partnerships for adult education)
Νοέμβριος 2016
Το πρόγραμμα μελέτησε τις εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη στον τομέα της Ειδικής Αγωγής με σκοπό των εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών. Βάσει των ευρημάτων της ανάλυσης, οι εταίροι ανέπτυξαν ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς της Ειδικής, αλλά και της γενικής αγωγής, με χρήσιμες πρακτικές και μεθόδους ενίσχυσης των ικανοτήτων τους και προσέγγισης των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία.

“Guidelines for the work inclusion of refugees and asylum seekers” (Erasmus+/ KA2 Strategic Partnerships for VET)
Νοέμβριος 2016
Στόχος του προγράμματος «Guidelines for the work inclusion of the refugees and the asylum seekers» είναι η έρευνα και η καταγραφή των προσόντων που απαιτούνται από τους επαγγελματίες που εργάζονται στις υπηρεσίες υποδοχής και ενσωμάτωσης προσφύγων, καθώς και η αντιστοίχιση των δεξιοτήτων αυτών με την τυπική και άτυπη εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, το τριετές αυτό ερευνητικό πρόγραμμα δημιούργησε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο πάνω στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Επικοινωνήστε μαζί μας αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα.
