InCoMi Project
Το πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές δεξιότητες επαγγελματιών που δουλεύουν με μετανάστες (InCoMi) και η σχέση του με το πρόγραμμα VAMOS.
Το EELI, σε συνεργασία με τους οργανισμούς Creative Learning Programs, εταίρο του προγράμματος «VAMOS», Lothians Regional Equality Council Limited και LINKnet Mentoring στο Εδιμβούργο του Ηνωμένου Βασιλείου, προσέφερε μια εβδομαδιαία εκπαίδευση για το πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές ικανότητες για επαγγελματίες που εργάζονται με μετανάστες» (InCoMi) τον Αύγουστο του 2021. Η εκπαίδευση βασίστηκε στο υλικό που δημιουργήθηκε για προηγούμενα προγράμματα ERASMUS+ του EELI, με τους τίτλους «ReInclusion» και «REMINT». Και τα τρία έργα έχουν πτυχές που συνδέονται και βρίσκονται σε στενή σχέση με το πρόγραμμα VAMOS.
Το πρόγραμμα InCoMi στοχεύει στη βελτίωση της γνώσης και της κατανόησης της πολιτισμικής πολυμορφίας και βοηθά τους επαγγελματίες που ασχολούνται με άτομα από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών από τους οργανισμούς τους. Οι διαπολιτισμικές ικανότητες ήταν ο πυρήνας του προγράμματος, το οποίο κάλυπτε πολλές διαφορετικές πτυχές, από προσεγγίσεις έως τεχνικές αντιμετώπισης αλλοδαπών και διαμεσολάβηση, έως τεχνικές διαχείρισης συγκρούσεων. Οι συμμετέχοντες έμαθαν διάφορες παιδαγωγικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία των μεταναστών και τρόπους αναγνώρισης και κατανόησης της ασάφειας, των πολιτιστικών προτύπων και των εμποδίων στην επικοινωνία.
Το πρόγραμμα ReInclusion αποσκοπούσε στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών και εργαλείων για τους φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των αιτούντων άσυλο ή κατόχων Διεθνούς Προστασίας, οι οποίοι ασκούν τις δραστηριότητές τους στα Κέντρα SPRAR του Συστήματος Προστασίας Αιτούντων Άσυλο και Προσφύγων. Η ενσωμάτωση των προσφύγων δε μπορεί να παραβλέψει τις πολιτικές ασύλου και θέματα που σχετίζονται με διεθνή θέματα άμυνας, απασχόλησης και διακρίσεων. Το EELI είχε συνεργαστεί με την INCOMA για αυτό το πρόγραμμα και αυτό βοήθησε πολύ κατά τη συνεργασία στο πρόγραμμα VAMOS, καθώς κατέστη δυνατή η δημιουργία συνεργασίας για συγκεκριμένες ικανότητες και εμπειρία στον τομέα, προκειμένου να εγγυηθεί η ανάπτυξη του έργου και η επίτευξη των αναμενόμενων στόχων του.
Η ενίσχυση της εργασιακής ενσωμάτωσης έμπειρων μεταναστών και η βελτίωση της κοινωνικής και εργασιακής ενσωμάτωσης των νεοφερμένων μεταναστών ήταν ο πυρήνας του έργου REMINT. Μέσω της συνεργασίας με τις, πλέον εταίρους στο έργο VAMOS, οργανώσεις του Centro Machiavelli και της INCOMA, κατέστη δυνατή η προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, καθώς και των μεταναστών γενικότερα. Στόχος του REMINT ήταν να μοιραστεί και να βελτιώσει τις μεθόδους διδασκαλίας που είναι βασισμένες σε βιωματικές μεθόδους και είναι χρήσιμες για τη βελτίωση των προαναφερθέντων βασικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και οικονομικών μεταναστών.
Μέσα από όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες του προγράμματος, τη διακρατική συνεργασία, την ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τις μεθοδολογίες διδασκαλίας και τη βιωματική μάθηση, και οι τέσσερις συμπράξεις στοχεύουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών. Παράλληλα, το τρέχον μας πρόγραμμα VAMOS στοχεύει να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών-μελών της ΕΕ να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Η καινοτομία που φέρνει το πρόγραμμα VAMOS, σε σύγκριση με τα προηγούμενα υλοποιημένα προγράμματα «ReInclusion» και «REMINT», είναι ότι το VAMOS αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση αξιοποιώντας την εμπειρία των μεταναστών, να ενεργούν ως αναγνωρισμένοι επαγγελματίες στην εργασιακή και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών. Ως εκ τούτου, το VAMOS θα έχει διπλό στόχο: να ενισχύσει την εργασιακή ενσωμάτωση των έμπειρων μεταναστών και να βελτιώσει την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση των νεοφερμένων μεταναστών.