Intercambio+ VET – Ανταλλαγή γλωσσών σε επαγγελματικά πλαίσια
Στις αρχές Φεβρουαρίου το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στη Λισαβόνα με άλλους εταίρους από διάφορα μέρη της Ευρώπης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Intercambio+. Το έργο θα αναπτύξει και θα πιλοτάρει καινοτόμα υλικά εκμάθησης γλωσσών και μεθόδους διδασκαλίας για συγκεκριμένο τομέα και θα συνεργαστεί με σχολεία ξένων γλωσσών, παρόχους ΕΕΚ και εργοδότες για να ενσωματώσει την εκμάθηση γλωσσών με την ΕΕΚ και την απασχολησιμότητα σε 6 βασικούς οικονομικούς τομείς:
• Οικολογία και Βιωσιμότητα
• Τριτογενής Τομέας και Κοινωνική Οικονομία
• Πολιτιστική κληρονομιά
• Ψηφιακά μέσα
• Αρχιτεκτονική, Κατασκευές και Δομημένο Περιβάλλον
• Δημιουργικές Βιομηχανίες
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργοδοτών για δεξιότητες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων ανά τομέα που έχουν αναγνωριστεί ως βασική και αυξανόμενη ανάγκη δεξιοτήτων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Θα το κάνει αυτό αναπτύσσοντας μαθησιακό υλικό και μεθόδους διδασκαλίας που είναι ενσωματωμένα στην παροχή ΕΕΚ και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε αυτούς τους τομείς. Αυτό αφορά άμεσα την προτεραιότητα της ΕΕΚ «Προσαρμογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας».
Κάθε εταίρος θα δημιουργήσει ασκήσεις συνομιλίας σε έναν συγκεκριμένο οικονομικό τομέα, οι οποίες θα διαμορφωθούν με βάση τους οδηγούς συνομιλίας στο τελευταίο έργο. Αυτές είναι με τη μορφή ερωτήσεων που λειτουργούν ως προτροπές για μια συζήτηση γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτό θα επιτρέψει σχετικές και ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από τα επαγγέλματα, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφραστούν και θα προσαρμοστούν στις άλλες γλώσσες της κοινοπραξίας.
Το πρόγραμμα Intercambio+ VET απευθύνεται στη διασταύρωση μεταξύ εκμάθησης γλωσσών και ΕΕΚ με τρόπο που είναι θεμελιωδώς καινοτόμος και επομένως αντιμετωπίζει άμεσα την προτεραιότητα της ΕΕΚ «Συμβολή στην καινοτομία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση». Ειδικότερα, το έργο θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει νέο εκπαιδευτικό υλικό και παιδαγωγικές μεθόδους χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθοδολογίες «Ολοκληρωμένης Εκμάθησης Περιεχομένου και Γλώσσας» που θα ενσωματώνουν την εκμάθηση γλωσσών με την εργασιακή εμπειρία και την παροχή ΕΕΚ. Το έργο θα προσφέρει επίσης καινοτομία στο πλαίσιο της ΕΕΚ αναπτύσσοντας και πιλοτικά την κατάρτιση Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης για καθηγητές ξένων γλωσσών που θα προωθήσει την καινοτομία διευκολύνοντας την ενσωμάτωση μεταξύ της εκμάθησης γλωσσών, της ΕΕΚ και του κόσμου της εργασίας. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταπόκριση στην προτεραιότητα της προσαρμογής της ΕΕΚ στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, επιτρέποντας στα σχολεία/καθηγητές ξένων γλωσσών και στους παρόχους ΕΕΚ να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες σε δεξιότητες των εργοδοτών στους τομείς-στόχους, να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν ανάλογα την παροχή τους. Το έργο θα αντιμετωπίσει επίσης την Οριζόντια Προτεραιότητα της «Ένταξης και ποικιλομορφίας σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού» συνεργαζόμενος με σχολεία/καθηγητές ξένων γλωσσών, παρόχους ΕΕΚ και εργοδότες για τη διεύρυνση της πρόσβασης στην εκμάθηση γλωσσών ανά τομέα. Αυτό θα διευκολύνει την ανάπτυξη προσπελάσιμων, οικονομικά αποδοτικών μεθόδων για την προσφορά επαγγελματικά συγκεκριμένης εκμάθησης γλωσσών, διευρύνοντας έτσι την πρόσβαση σε αυτό που προηγουμένως ήταν υψηλού κόστους, εξειδικευμένο πεδίο εκμάθησης γλωσσών. Αυτό θα διευκολύνει την ένταξη επιτρέποντας στους εκπαιδευόμενους ΕΕΚ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μειονεκτήματα, να συμμετάσχουν σε εξειδικευμένα, ολοκληρωμένα προγράμματα ΕΕΚ και εκμάθησης γλωσσών που θα ενισχύσουν την απασχολησιμότητά τους και τις ευκαιρίες να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας στους επιλεγμένους τομείς. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της ποικιλομορφίας στο εργατικό δυναμικό των τομέων-στόχων.